maanantai 27. helmikuuta 2012

Neulekuulumisia

Työn alla on nyt kaksi neuletta. Ensin aloitin tekemään vihreästä bambulangasta viittahuivia, jonka ohjeen bongasin pari vuotta vanhasta käsityölehdestä. 

Neulos on joka rivillä sama: langankierto ja ylivetokavennus.


Reunaan tulee pikkuinen palmikkokuvio.

Lanka: Bommix Bamboo (70% bambua, 30 % puuvillaa)
Puikot: 4 (suositus 3,5)

Viittahuivi neulotaan pystysuunnassa kahdesta kappaleesta aloittaen etureunoista, ja jonnekin väliin tehdään kädenreiät. Kappaleet on tarkoitus silmukoida yhteen takana keskellä. Olen pohtinut, mikä jekku tässä kahden palan taktiikassa on. Voisikohan työn neuloa yhtenä kappaleena? Valmiissa vaatteessa on siis tavallaan takakappale sekä kaksi samankokoista etukappaletta, jotka voi kietaista päällekäin. 

Työ etenee todella hitaasti, ja saman kuvion toistaminen on lievästi sanoen pitkäveteistä. Valmiina on nyt 21 cm ja tätä pitäisi tehdä yhteensä 154 cm... En edes tiedä, sopiiko tämäntyyppinen pitkänmallinen liehuvaate kaltaiselleni lyhyelle ihmiselle. Ehkäpä kiinni kietaistuna... 

Siksi aloitin toisenkin neuleen, että saan joskus jotakin valmistakin!

Malli Novita, kevät 2012 malli 68.
Lanka: Hanko (50% kierrätyspuuvilla, 50% akryyli)
Puikot: 6

Lanka on väriltään mustaa, vaikka ei kuvassa siltä näytä. Materiaali on kyllä kiinnostavaa. Mitenkähän kierrätyspuuvilla käyttäytyy pesussa ja kestääkö väri. Lanka on myös jotenkin kovaa ja tykkyä tavaraa, kaikkea muuta kuin mitä yleensä valitsen. Mutta ihanan helppoa neuloa kerrankin suoraan ohjeen mukaan säveltämättä mitään omaa. Tosin: helmaa pidensin parilla sentillä.

sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Loppuviikon leipomuksia

Nyt on leivottu niin, että on ihan ähky! Olisi varmaan syytä pitää vähän taukoa, kun perhe sentään mahtuu vielä kulkemaan ovista.

Toscakakku






Tämä toscakakkuresepti on vanha mutta ehdottomasti paras, mitä olen kokeillut. Ohje on Pirkka-lehdestä vuodelta 1996.

Pohja:
4 munaa
3 dl sokeria
100 g sulatettua voita
2 dl kevytkermaa
3 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja

Kuorrutus:
150 g voita
1 3/4 dl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
160 g mantelilastuja
2 rkl maitoa

1. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Lisää jäähtynyt rasva, kerma ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
3. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle ja paista puolikypsäksi 200 asteessa 8-10 minuuttia.
4. Sulata kuorrutteen voi ja lisää muut aineet. Kiehauta.
5. Lusikoi seos varovasti puolikypsän kakkupohjan päälle ja levitä tasaiseksi.
6. Kypsennä kakkua uunissa, kunnes kuorrutus on kauniin vaaleanruskea, eli noin 10-15 minuuttia.

Vinkkejä: Kevytkermaa on harvoin kotona, ja olenkin käyttänyt taikinaan useimmiten ruokakermaa. Sillä onnistuu myös hyvin. Kuorrutteen voi tehdä 1,5-kertaisena, jos siitä haluaa tuhdimman. Perusannoskin kuitenkin riittää ihan hyvin.


Karpalo-manteliskonssit


Kokeilin tehdä Koti ja keittiö -lehden (3/2012) ohjeen mukaan skonsseja, kun en ole koskaan aiemmin leiponut sellaisia. Taikinaan tuli valkosuklaarouhetta ja kuivattuja karpaloita. Valmiit skonssit olivat mukavia syötäviä ja ihanan pehmeitä. Resepti ilmestynee lehden nettisivuille myöhemmin.



Suklaiset jättimuffinit

Lapset innostuivat taas leipomaan. Istuin keittiön pöydän ääressä neulomassa ja luin reseptiä ääneen. Kaikesta muusta muksut selvisivät omin voimin. Siivoustahan ei lasketa!

Jättimuffinit ovat yksi vakioleivonnaisistani. Tekeminen on todella helppoa, edes vatkainta ei tarvita. Tämän ohjeen olen joskus leikannut talteen Hesarista. Taikinasta tulee 14-16 isoa muffinia.

1½ dl sokeria
3 munaa
150 g margariinia sulatettuna
1 tlk kermaviiliä
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 dl tummaa suklaata rouhittuna
amerikanmuffinivuokia

1. Sekoita sokeri, munat, jäähtynyt rasva ja kermaviili keskenään tasaiseksi.
2. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään.
3. Yhdistä seokset. Sekoita tasaiseksi mutta älä vatkaa, ettei taikinasta tule sitkeää.
4. Lusikoi taikina muffinivuokiin. Jätä vuoat noin kolmanneksen vajaiksi.
5. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.

Kermaviili lisätään munien ja sokerin sekaan.
  
Kuivat aineet sekoitetaan toisessa kulhossa.

Seokset yhdistetään.

Taikina on lusikoitu vuokiin.
  
Sisko laittaa muffinit uuniin paistumaan.
Veli ehtii sillä välin rapsia kulhon.
  
Koristeeksi höylättiin valkosuklaakiehkuroita.







sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Lovikkaat


Välipalaksi neuloin teinitytölle Lovikka-lapaset harmaan kaarrokepuseron jämälangoista, sillä seuraava isompi käsityöni vaatii vielä kypsyttelyä.


Neuloin lapaset kolminkertaisella langalla puikoilla nro 7, jotta neuloksesta tuli riittävän paksua ja tiiviistä. Tinde-lanka, joka on tencellin ja villan sekoitetta, on osoittautunut puserossa lämpimäksi materiaaliksi, joten toivottavasti näillä lapasilla tarkenee talvipakkasessa.


 Koristeet kirjailin vaaleanharmaalla, vaaleanpunaisella ja valkoisella langalla.

lauantai 18. helmikuuta 2012

Lempeä raparperipiirakka

  
Pehmeä Mascarpone-juusto kruunaa maun.

Raparperia on jäljellä viime kesältä vaikka kuinka paljon, ja päätin pienentää vuorta hiukan. Muokkasin pohjataikinan hyväksi havaitusta omenapiirakkareseptistä kotoa löytyville aineksille sopivaksi. Laitoin päälle vielä muruseoksen saksalaiseen tyyliin. Piirakasta tuli aivan mahdottoman ihana makuelämys, kun pyöräytin seuraksi pikku palleron Mascarpone-juustoa, johon myös tutustuin aikoinaan Saksassa. Juustossa on 41,5% rasvaa ja kermainen maku, joten se ei voi olla muuta kuin hyvää ja sopiikin loistavasti pehmittämään raparperin makua. Tosin tämä piirakka ei maistunut väkevältä ilman juustoakaan, vaan maku oli mukavan mieto.

Piirakka odottaa paistamista.

Pohjataikina:
3 munaa
3 dl sokeria
3 dl maustamatonta luonnonjugurttia
100g voita sulatettuna
6 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
½ tl leivinjauhetta

Päälle:
raparperinpaloja

Murutaikina:
125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
2 dl tomusokeria

1. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Lisää jugurtti ja sulatettu jäähtynyt voi ja sekoita.
3. Lisää jauhot, sooda ja leivinjauhe.
4. Ripottele pinnalle raparperinpalat.
5. Valmista muruseos sekoittamalla kaikki ainekset sähkövatkaimella. Kannellinen kulho on hyvä, sillä tomusokeri pöllyää.
6. Ripottele muruseos piirakan päälle.
7. Paista 180 asteessa noin 30 min.
8. Tarjoa Mascarpone-juuston, vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Valmis piirakka.


Kohotusaineiden kanssa olin vähän epävarma. Alkuperäisessä reseptissä on käytetty ranskankermaa ja leivinjauhetta. Jugurttitaikinassa en uskaltanut luottaa pelkkään leivinjauheeseen, vaan laitoin varmuuden vuoksi sekä leivinjauhetta että soodaa. Hyvin ainakin kohosi tällä tavalla.


Käsityörintamalle kuuluu tällaista. Palaan aiheeseen, kunhan työ on valmis.
  

maanantai 13. helmikuuta 2012

Harmaa kaarrokepusero ja toivemuffinssit

Harmaa kaarrokepusero on valmis. Nyt kavennukset onnistuivat paremmin, ja mallista tuli hyvinkin napakka. Mahtuu se kuitenkin päälle... ;) Olen tyytyväinen päätökseeni purkaa alkuperäinen kyhäelmä. Kaarrokkeen mallineule on Drops Designin nettiohjeesta 127-15.

Viime aikoina on tullut tehtyä näitä kaarrokepuseroita. Hyvä puoli niissä on se, että ommeltavaa jää todella vähän. Tässä puserossa tein sekä vartalo-osan että hihat suljettuna neuleena ja yhdistin sitten kaikki osat pyöröpuikolle kaarroketta varten. Vain kainaloiden kohdalle jäi pienet aukot ommeltavaksi kiinni.  

Lanka: Tinde (50% perulainen villa, 50% tencell)
Puikot: 5
Mitähän seuraavaksi tekisi? Lankakaupan pussissa odottaa kymmenen kerää vihreää bambulankaa. Kunpa vielä löytyisi valmis malli, jota olisi kerralla sopiva!


Ja vielä tuoreimmat kuulumiset keittiöstä:

Kuopuksella oli jälleen leipomisvimma. Tällä kertaa toiveissa oli "muffinssit, joissa on suklaata sisällä ja karkkeja päällä". Leivoimme sitten tällaisia suklaisia herkkuja, jotka kuorrutimme mokkapalakuorrutuksella. Koristeet sai jokainen etsiä omasta herkkuvarastostaan.


  

sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Perunarieskat ja harmaa neule

Perunamuusia jäi ruoalta, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi koko porukalle seuraavaksi päiväksi. Päätin hyödyntää tähteet helppohin rieskoihin. Tämäkin ohjeen olen repäissyt talteen jostakin vanhasta Kotivinkistä. Taikinaan tulee ainoastaan muusia, yksi muna ja jauhoja. Paistetaan 275 asteessa noin 10 minuuttia.

Leivistä tulee ihania ja pehmeitä, kun jauhoja käyttää maltillisesti. Taikina saa jäädä vähän tahmeaksi.

Rei´itin nämä toisen pellillisen rieskat, sillä ensin paistamani rei´ittämättömät paisuivat muhkeiksi ilmapalloiksi. Myös kuori kärähti.
Kas näin:

Lituskoja leipäsiä:

Ja tässä tämänhetkisiä neulekuulumisiani:
Uusi harmaa neule on edennyt siihen vaiheeseen, että voin kohta yhdistää osat kaarrokkeen tekemistä varten. Kun purkamani versio oli liian löysä, tämä puolestaan on hyvinkin vartalonmyötäinen. Saapa nähdä, miltä se näyttää valmiina. Ehkä saan tarvittaessa venytettyä siihen aavistuksen lisää leveyttä. Toista hihaa neuloessani tuli mieleen, että tälle langalle olisi saattanut sopia myös suoralinjaisempi laatikkomainen malli, koska neulos laskeutuu todella kevyesti. Resorit on neulottu 1o 2n, ja jos vielä voisin vaihtaa, aloittaisin ehkä kappaleet sileällä neuleella ja antaisin niiden rullautua.

Purkaminen onnistui hyvin, vaikka vähän pelkäsin sitä. Uutta lankaa oli kuitenkin jäljellä vielä niin paljon, että vain toinen hiha on neulottu purkulangasta. Huomaatko kumpi?

torstai 2. helmikuuta 2012

Suuret suklaakeksit - taas!

Mieli teki jotain hyvää ja muistin nämä suuret suklaakeksit. Tällä kertaa käytin valkosuklaata, mutta on kyllä todettava, että edelliset maitosuklaalla ja tummalla suklaalla leivotut olivat vielä parempia. Vai mahtoiko syy olla tekijässä?